МОЛИТВЕ

ЈУТАРЊЕ МОЛИТВЕ

Пренувши се од сна, устани одмах, и сабравши ум. реци ово са побожношћу и страхом Божјим,. крстећи се:

У Име Оца, и Сина, и Светога Духа,

Амин.

Затим постој мало ћутећи док се не умире сва твоја осећања и тада начини три поклона, говорећи:

Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешнога.

А ако је свештеник, говори: Благословен Бог наш. ..

Ако није свештеник, почиње овако:

Господе Исусе Христе, Сине Божји, ради молитава Твоје пречисте Мајке и свих Светих, помилуј нас. Амин.

Затим: Слава Теби, Боже наш, слава Теби.

Царе небесни, Утешитељу, Душе Истине. који си свуда присутан и све испуњаваш. Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас (трипут).

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј (трипут).

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

ЗАТИМ ОВЕ ТРОЈИЧНЕ ТРОПАРЕ:

Тропар. глас 1: Уставши од сна, падамо пред Тобом, Благи, и узносимо Ти анђелску песму, Моћни: свет си, свет, свет, Боже, помилуј нас Богородицом.

Слава: Из постеље и сна подигао си ме, Господе; ум мој просвети и срце, и усне моје отвори да Те славим, Света Тројице: свет си, свет, свет, Боже, помилуј нае Богородицом.

И сада: Судија ће доћи изненада, и откриће се свачија дела, но са страхом вичемо у поноћи: свет си, свет, свет, Боже, помилуј нас Богородицом.

Господе, помилуј (12 пута).

И МОЛИТВУ ОВУ:

Уставши од сна, благодарим Ти, Света Тројице, што се због Своје велике доброте и дуготрпељивостч ниси разљутила на мене лењивог и грешног, нити ме погубила због безакоња мојих, него си показала Своје уобичајено човекољубље и подигла мене који сам лежао несвесно, да Ти јутрењујем и славим моћ Твоју. И сада просвети моје духовне очи, отвори моја уста, да се поучавам речима Твојим и разумем заповести Твоје и творим вољу Твоју и певам Тебе у срдачном исповедању и славим пресвето име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

ОНДА:

Слава Ти, Царе, Боже, Сведржитељу који си Твојим Божанским и човекољубивим промислом удостојио мене грешног и недостојног да устанем од сна и да погледам Твој светли дан. Прими Господе, глас молитве моје као и светих Умних Сила Твојих, и дај да Ти чистим срцем и смиреним духом приносим хвалу са нечистих усана мојих, да и ја грешник будем са упаљеном свећом душе моје у реду са мудрим девојкама, славећи Тебе у Оцу и

Духу Светоме слављенога Бога Сина Амин.

 

Ходите, поклонимо се цару нашем Богу!

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, цару нашем Богу!

Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, цару и Богу нашем!

 

ПСАЛАМ 50

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обилном милосрђу Свом очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од греха мога очисти ме. Јер безакоње своје ја знам, и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних, а Ти си лраведан у речима Својим и чист у суду Своме. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јааљаш ми непознатости и тајне свемудрости Своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; умиј ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице Своје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто сагради у мени, Боже, и дух прав обнови у мени. Не одгурни ме од лица Твога. и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом в-ладалач-ким учврсти ме. Научићу безаконике путе-вима Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори уста моја, и она ће казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен;срце скрушено и смерно Бог неће одбацити. По доброти Својој, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце.

 

СИМВОЛ ВЕРЕ

Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља. Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.

И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, рођеног од Оца пре свих векова, Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало;

Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;

И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и погребен;

И Који је васкрсао у трећи дан као што је писано;

И Који се узнео на небеса и седи с дрсне стране Оца;

И Који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, и Његовом Царству неће бити краја.

И у Духа Светога, Господа, Животворнога, Који од Оца исходи, Који се заједно са Оцем и Сином обожава и слави, Који је говорио кроз пророке.

У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.

Исповедам једно крштен"е за отпуштење грехова.

Чекам васкрсење мртвих.

И живот будућега века. Амин.

ЗАТИМ, МОЛИТВА ПРВА, СВ. МАКАРИЈА ВЕЛИКОГ

Боже, очисти ме грешнога, јер никакво добро не учиних пред Тобом, него ме избави од Злог, и нека буде у мени воља Твоја, да неосуђено отворим своја недостојна уста и прославим Твоје свето име, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек, и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ДРУГА, ИСТОГА СВЕТИТЕЉА

Уставши од сна, поноћну песму приносим Ти, Спаситељу. и падајући пред Тобом вапијем Ти: не допусти да заспим у греховној смрти, него ме обаспи милосрђем Ти који си се добровољно распео. и похитавши подигни мене који у лености лежим, и спаси ме у бдењу и молитви, и после ноћног сна заблистај ми дан безгрешан, Христе Боже, и спаси ме.

 

МОЛИТВА ТРЕЋА, ИСТОГА СВЕТИТЕЉА

Уставши од сна, Теби прибегавам, Владару човекољубиви, и милосрђем Твојим полазим на дела Твоја. Молим Ти се, помози ми у свако доба у свакој ствари, и чувај ме од свега рђавог у свету, и од ђаволске брзоплетости, и спаси ме, и уведи у Твоје вечно Царство. Јер си Ти мој Створитељ, и свакога добра промислитељ и подаритељ, и у Тебе је све уздање моје, и Теби славу узносим сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ЧЕТВРТА, ИСТОГА СВЕТИТЕЉА

Господе, који си Својом великом добротом и Својим великим милосрђем, дао мени слуги Своме, да прошло време ове ноћи пређем без опасности од ма каквог зла Противникпвог, Ти сам Владару, Творче свега, удостоји ме да Твојом истинском светлошћу и просвећеним срцем творим вољу Твоју, сада и увек и у векове векова. Амин

 

МОЛИТВА ПЕТА

Господе Боже Сведржитељу који од Твојих Небеских Сила примаш Трисвету песму прими и од мене недостојног слуге Твог ово ноћно мољење, и дај ми да свих дана живота свог и свакога часа узносим хвалу Теби, Оцу и Сину, и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ШЕСТА, СВ. ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ

Господе Сведржитељу, Боже сила и сваког тела, који на висинама живиш и на смерне гледаш, а који срца испитујеш и оно што је сакривено у људима унапред знаш, беспочетна и вечна Светлости, у које нема промене или сенке измене, Сам, бесмртни Царе, прими наша мољења, која Ти сада упућујемо од прљавих усана ослањајући се на велико Твоје милосрђе, и опрости нам сагрешења наша која учинисмо делом и речју и мишљу, свесно или несвесно, и очисти нас од сваке прљавштине тела и духа. И даруј нам да бодрим срцем и трезвеном мишљу пређемо сву ноћ овога живота, очекујући долазак светлог и претсказаног дана Јединородног Сина Твог, Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, у који ће Судија свих доћи са славом да свакоме да по делима његовим, да нас не затече пале и разлењене него бодре, орне за делање и готове да уђемо са Њим у радост и божански дворац славе Његове, где је непрестано ликовање оних који празнују и неисказана сладост оних који гледају неизрециву лепоту лица Твога. Јер си Ти истинита светлост. која просвећује и освећује све и сва, и Тебе пева сва твар кроза све векове. Амин.

 

МОЛИТВА СЕДМА, ИСТОГА СВЕТИТЕЉА

Благосиљамо Те превишњи Боже и Господе милости, који увек чиниш с нама оно што је велико и неиспитљиво, славно и неизмерно, који нам дајеш сан ради окрепљења слабости наше и одмора тела од тешких послова. Захваљујемо Ти што нас ниси погубио са безакоњима нашим, него си показао Своје свагдашње човекољубл.е и подигао нас који смо спавали, да славимо моћ Твоју. Стога молимо Твоју неизмерну доброту, просвети наше мисли, тргни из тешкога сна лености очи и ум наш, отвори наша уста и испуни их Твоје хвале, да бисмо могли нерасејано певати и исповедати се Теби, у свима и од свих слављеном Богу, беспочетном Оцу, са јединородним Твојим Сином, и свесветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ОСМА: ПОНОЋНА ПЕСМА ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

Благодат Твоју певам, Владарко, и молим Те, ум мој облагодати. Научи ме да идем право путем Христових заповести. Оснажи ме да стражим у славословљу, сан мрзовоље одгонећи. Свезана оковима греха, раздреши ме молбама Твојим Богоневесто. Чувај ме и ноћу и дању, избављајући ме од непријатеља који војују против мене Оживи ме умртвљеног страстима, Ти која си родила животодавца Бога. Просвети душу моју ослепљену, Ти која си родила незалазну Светлост. 0 дивна палато Господња, учини ме домом Духа божанског. Ти која си родила Лекара, излечи давнашње страсти душе моје. На стазу покајања упути мене кога витла животна бура. Избави ме огн"а вечнога, и црва злога, и тартара, да не постанем радост ђаволима ја који сам подлегао многим гресима. Свебеспрекорна, начини новога човека од ме-не који сам остарео кроз неосетљива сагрешења. Удаљи ме од сваке муке и умоли Владара свих. Удостој ме да са свима Светима добијем небеско весеље. Пресвета Дјево, услиши глас непотребног слуге Свог. Пречиста, дај ми често бујицу суза која очишћава прљавштину душе моје. Непрестано Ти приносим јауке од срца, одобровољи се, Владарко, прими моју молитвену службу и принеси милосрдном Богу. Ти која си изнад анђела, учини ме вишим од овога света. Светлоносна сени небесна, руководи у мени духовну благодат. Свебеспрекорна, подигнућу на похвалу руке и усне, упрљане прљавштином. Избави ме душегубних злоба, молећи усрдно Христа, коме приличи част и поклоњење, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ДЕВЕТА: ГОСПОДУ НАШЕМ ИСУСУ ХРИСТУ

Многомилостиви и свемилостиви Боже мој, Господе Исусе Христе, из велике љубави сишао си и оваплотио се, да би спасао све. И опет, Спасе, спаси ме по благодати, молим Те. Јер ако ме спасеш због дела, онда то није благодат и дар, него дуг. О,, велики у милосрђу и неисказани у милости, Ти си, о Христе мој, рекао: Који верује у Мене, биће жив и неће видети смрти вавек Ако дакле вера у Тебе спасава очајнике ево верујем: спаси ме, јер си Ти мој Бог и Саздатељ. Нека ми се место дела урачуна вера, Боже мој, који не тражиш дела која ме оправдавају. Но ова вера моја нека замени све, нека она одговара. нека ме она оправдава, нека ме она покаже учесником Твоје вечне славе, да ме не би уграбио Сатана и да се не би похвалио, о Речи, да ме је отео из Твојих руку и заштите. Али, хтео ја или не. спаси ме, Христе Спасе мој; похитај брзо, брзо, погибох. јер си Ти Бог мој од утробе мајке моје. Господе, удостој ме да Те сада заволим као што некада заволех сами грех, и да опет служим Теби без лености усрдно, као што раније служих варљивом Сатани. Особито пак служићу Теби, Господу и Богу моме Исусу Христу, у све дане живота мога, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ДЕСЕТА: АНЂЕЛУ ЧУВАРУ

Свети Анђеле, који стојиш уз моју јадну душу и гледаш мој страсни живот, не остави ме грешнога, нити отступи од мене због моје неуздржљивости. Не дај места злом демону да овлада мноме помоћу насиља овог смртног тела. Ојачај моју бедну и худу руку, и упути ме на пут спасења. О, свети Анђеле Божји, Чувару и покровитељу моје несрећне душе и тела, опрости ми све чиме те увредих у све дане живота свога; и ако што сагреших ове прошле ноћи, покриј ме данас, и сачувај ме од сваког искушења ђаволског, да не бих никаквим грехом прогневио Бога, и моли се за мене Госиоду, да ме учврсти у страху Своме и покаже ме достојним слугом Своје доброте. Амин.

 

ЗАВРШНА МОЛИТВА ЈУТАРЊА: ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

Пресвета Владарко моја, Богородице, Својим светим и свемоћним молбама одагнај од мене, смерног и бедног слуге Свог, мрзовол"у, заборавност, неразумност, нерад, и све прљаве рђаве и хулне помисли из јадног срца мог и из помраченог ума мог, и угаси пламен страсти мојих, јер сам убог и јадан; и избави ме од многих и горких успомена и подухвата, и ослободи ме од свих злих делања, јер си благословена од свих нараштаја, и слави се пречасно име Твоје кроза све векове. Амин.

Богородице Дјево, радуј се Благодатна Марије, Господ је с Тобом. Благословена си Ти међу женама, и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.

Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

 

ВЕЧЕРЊЕ МОЛИТВЕ

 

Почетак: Благословен Бог наш... A aко није свештеник: Молитвама светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас.

Затим: Слава Теби, Боже наш, слава Теби.

Царе небесни, Утешитељу, Душе Истине. који си свуда присутан и све испуњаваш. Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас (трипут).

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј (трипут).

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

СИМВОЛ ВЕРЕ

Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља. Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.

И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, рођеног од Оца пре свих векова, Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало;

Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;

И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и погребен;

И Који је васкрсао у трећи дан као што је писано;

И Који се узнео на небеса и седи с дрсне стране Оца;

И Који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, и Његовом Царству неће бити краја.

И у Духа Светога, Господа, Животворнога, Који од Оца исходи, Који се заједно са Оцем и Сином обожава и слави, Који је говорио кроз пророке.

У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.

Исповедам једно крштен"е за отпуштење грехова.

Чекам васкрсење мртвих.

И живот будућега века. Амин.

 

ТРОПАРИ, ГЛАС 6.

ПОМИЛУЈ нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници, немајући никаквог оправдања, приносимо Теби као Владици ову молитву: помилуј нас.

СЛАВА: Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздамо; не гњеви се јако на нас, нити помињи безакоња наша, но и сада као милостив погледај и избави нас од непријатеља наших: јер си Ти Бог наш, и ми смо народ Твој, сви смо дело руку Твојих, и име Твоје призивамо.

И САДА: Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да не пропаднемо ми који се у Тебе надамо, но да се Тобом избавимо од беда: јер си Ти спасење рода хришћанскога.

Господе, помилуј (12 пута).

 

МОЛИТВА ПРВА: БОГУ ОЦУ,
СВ. МАКАРИЈА ВЕЛИКОГ

Боже вечни и царе сваког створења који си ме удостојио да доживим до овога часа, прости ми грехе, које учиних овога дана делом, речју и мишљу. И очисти, Господе, смирену душу моју од сваке прљавштине тела и духа. И дај ми, Господе, да ми сан ове ноћи прође у миру, да бих, уставши са скромне постеље, угађао пресветом имену Твом, у све дане живота мога, и победио телесне и бестелесне непријатеље који војују на мене. И избави ме, Господе, од сујетних помисли и рђавих жеља које ме прљају. Јер је Твоје царство, и сила, и слава Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ДРУГА: ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ,
СВЕТОГА АНТИОХА

Сведржитељу Речи Очева, једини савршени Исусе Христе, из великог милосрђа Свог никада се не одвајај од мене, слуге Твога, већ свагда у мени обитавај. Исусе, добри пастиру својих оваца, немој ме предати побуни змијиној и немој ме оставити жељи Сатаниној, јер се у мени налази семе трулежи. Стога Господе Боже, обожавани Царе Свети, Исусе Христе, сачувај ме у сну незалазном светлошћу, Духом Твојим Светим, којим си осветио Своје ученике. Дај, Господе, и мени недостојном слузи Твом спасење Твоје на постељи мојој; просвети ум мој светлошћу знања светог Јеванђеља Твог, душу - љубављу Крста Твог, срце - чистотом речи Твоје, тело моје - Твојом бестрасном страшћу, мисао моју - Твојом смерношћу сачувај, и подигни ме у потребно време на Твоје славословље Јер си свепрослављен са беспочетним Твојим Оцем и с пресветим Духом занавек Амин.

 

МОЛИТВА ТРЕЋА: ПРЕСВЕТОМ ДУХУ

Господе Царе небесни, Утешитељу, Душе истине, обаспи милосрђем и помилуј ме грешнога слугу Твога, и отпусти ми недостојном и прости све што Ти данас сагреших као човек, чак и не као човек већ и горе од скота: моје грехе хотимичне и нехотимичне, знане и незнане, оне из младости, и оне од науке зле, и оне од непромишљености и мрзовоље. Ако се именом Твојих клех, или га похулих у мисли својој, или кога укорих, или кога оклеветах гневом својим, или ожалостих, или се ради чега разл"утих, или слагах, или незгодно спах, или сиромах дође к мени и ја га не погледах, или брата свога ожалостих, или се свадих, или кога осудих, или се надух, или се погордих, или се разгневих, или док стојах на молитви ум се мој косну зла овога света, или на разврат помислих, или се преједох, или се опих, или се лудо смејах, или зло помислих, или видевши туђу лепоту бих њоме рањен у срцу, или говорих што не треба, или се насмејах греху брата свога, - моји су греси безбројни, - или бејах лењ за молитву, или што друго рђаво учиних, не сећам се; јер све то и више од тога учиних. Помилуј ме, Творче, Господару мој, мрзовољног и недостојног слугу Твог, и остави ми, и отпусти, и опрости ми, као благ и човекољубив, да с миром легнем, заспим и отпочинем ја блудни, грешни и јадни; и поклонићу се, и опеваћу, и приславићу пречасно име Твоје, са Оцем и Јединородним Сином Његовим, сада и увек и У векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ЧЕТВРТА, СВ. МАКАРИЈА ВЕЛИКОГ

Шта ћу Ти поднети, или чиме ћу Ти узвратити, неизмерно добротворни бесмртни Царе, милосрдни и човекољубиви Господе! јер си мене, који сам лењ за службу Теби и који нисам ништа добро учинио, довео до краја овог минулог дана, устројавајући обраћење и спасење души мојој. Буди милостив мени грешноме и лишеноме сваког доброг дела. Подигни душу моју палу, оскрнављену безмерним гресима, и уклони из мене сваку рђаву помисао овог видљивог живота. Једини Безгрешни, прости моја сагрешења којима Ти згреших овога дана свесно и несвесно, речју и делом и мишљу, и свима својим чулима. Ти сам штитећи ме, сачувај ме својом божанском влашћу и неисказаним човекољубљем и силом од сваке противничке напасти. Очисти, Боже, очисти мноштво грехова мојих. Благоизволи, Господе, да ме избавиш од замке ђаволове, и спаси душу моју страсну, и озари ме светлошћу лица Свога када дођеш у слави, и сада учини да заспим невиним сном и без маштања. И сачувај несмућеном мисао слуге Твога, и сву сатанину делатност одагнај од мене, и просвети духовне очи срца мога, да не заспим на смрт. И пошљи ми Анђела мира, Чувара и наставника душе и тела мога, да ме избави од непријатеља мојих, да, уставши с постеље своје, поднесем Теби захвалне молбе. О, Господе, услиши мене, вољом и савешћу грешног, и убогог, слугу Твог; даруј ми да се, пошто устанем, поучим речима Твојим, и учини да Анђели Твоји отерају далеко од мене ђаволску мрзовољу, да бих благословио Твоје свето име, и прославио и славио пречисту Богородицу Марију ко]у си нама грешнима дао као заступнииу, и прими Њу која се моли за нас, јер знам да подражава Твоје човекољубље и не престаје да се моли. Њеним заступништвом, и знамењем часнога Крста, и ради свих Светитеља Твојих, сачувај убогу душу моју, Исусе Христе Боже наш, јер си свет и свепрослављен занавек. Амин.

 

МОЛИТВА ПЕТА:

Господе Боже наш, што сагреших овога дана речју, делом и мишљу, опрости ми хао благ и човекољубив. Подари ми миран и тих сан; пошљи ми свога Анђела Чувара који ме крили и чува од свакога зла. Јер си Ти чувар душа и тела наших, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ШЕСТА:

Господе Боже наш, у кога веровасмо, и чије Име изнад свакога имена призивамо, дај нама који одлазимо на спавање одмор души и телу, и сачувај нас од сваког сањарења и тамне сласти; заустави навалу страсти; угаси распаљене прохтеве телесне; дај нам да целомудрено поживимо у делима и речима, да водећи добродетељни живот, не отпаднемо од Твојих обећаних добара, јер си благословен занавек Амин.

 

МОЛИТВА СЕДМА, СВ. ЈОВАНА ЗЛАТОУСТА:
МОЛИТВЕ МОЛБЕНЕ, ПО БРОЈУ ДВАДЕСЕТ И ЧЕТИРИ.
ПРЕМА ДНЕВНИМ И НОЋНИМ ЧАСОВИМА

ДНЕВНЕ:

Господе, не лиши ме Својих небеских блага! Господе, избави ме вечних мука! Господе, сагреших ли умом или мишљу, речју или делом, опрости ми. Господе, избави ме сваког незнања и заборавностн, и малодушности, и окамењене нросетљивости! Господе, избави ме од сваког искушења! Господе, просвети моје срце које помрачи рђава жеља! Господе, ја као човек сагреших, а Ти као милосрдни Бог помилуј ме, видећи немоћ душе моје! Господе, пошљи ми у помоћ благодат Своју да прославим свето име Твоје! Господе Исусе Христе, запиши ме слугу Твога у књигу живота, и подари ми добар крај! Господе Боже мој, иако ништа добро не учиних пред Тобом, ипак ми дај да по благодати Твојој поставим добар почетак! Господе, окропи срце моје росом благодати Своје! Господе неба и земље, помени мене грешног слугу Твог, гадног и нечистог, у царству Свом! Амин.

НОЋНЕ:

Господе, прими ме у покајању! Господе, не остави ме! Господе, не уведи ме у искушење! Господе, дај ми мисао добру! Господе, дај ми сузе, и сећање на смрт, и умилење! Господе, дај ми помисао за исповедање грехова мојих! Господе, дај ми смерност, целомудреност и послушност! Господе, дај ми трпљење, великодушност и кротост: Господе, засади у мени корен сваког добра - страх Твој у срцу мом! Господе, удостоји ме да Те љубим свом душом својом и мишљу, и да у свему творим вољу Твоју! Господе, заклони ме од неких људи, и демона, и страсти, и од сваке друге неприличне ствари! Господе, знаш шта чиниш, како Ти хоћеш, нека буде воља Твоја и у мени грешном, јер си благословен занавек! Амин.

 

МОЛИТВА ОСМА: ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ

Господе Исусе Христе Сине Божји ради молитава пречасне Мајке Твоје, и бестелесних Анђела Твојих, и иророка и Претече и Крститеља Твога, и богогоречитих Апостола, светлих и добропобедних Мученика, преподобних и богоносних Отаца, и свих Светих, избави ме од садашље напасти ђаволске. О, Господе мој и Творче, Ти који не желиш смрти грешнику него да се обрати и жив буде, дај обраћење и мени бедном и недостојном, отми ме из чељусти пагубне змије која је зинула да ме прогута и сведе жива у пакао. О, Господе мој, утехо моја, који си се ради мене кукавног обукао у трошно тело, ишчупај ме из беде и подај утеху души мојој јадној. Усади у срце моје да творим заповести Твоје, и да напустим дела зла и добијем блаженства Твоја, јер се у Тебе уздам, Господе, спаси ме.

 

МОЛИТВА ДЕВЕТА: ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ,
ПЕТРА ИНОКА СТУДИТСКОГА

Припадајући Пречистој Матери Божијој, ја бедни молим се: Ти знаш Царице, да ја непрестано грешим и гневим Сина Твог и Бога мог; иако се много пута кајем, испадам лажљивац пред Богом; и кајем се дршћући, да ме Господ не порази, но убрзо опет то исто чиним. Знајући то, Владичице моја Госпођо Богородице, молим Те да се смилујеш на мене, да ме укрепиш, и да ми даш да чиним оно што је добро. Јер Ти знаш, Владичице моја Богородице, да ја мрзим своја зла дела, и свом мишљу својом волим закон Бога мог. Али не знам, Госпођо Пречиста, зашто оно што мрзим то и волим, а оно што је добро обилазим. Не попуштај, Пречиста, вољи мојој да се врши, јер је небогоугодна, него нека буде воља Сина Твог и Бога мог, нека ме Он спасе, и уразуми, и подари ми благодат Светог Духа да бих од сада престао са чињењем зла, и остало време поживео по заповестима Сина Твог, коме приличи свака слава, част и моћ, са беспочетним Оцем Његовим, и пресветим и благим и животворним Духом Његовим, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

МОЛИТВА ДЕСЕТА: ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

Блага Мајко благога Цара, пречиста и благословена Богородице Марије, милост Сина Твог и Бога нашег излиј на моју страсну душу, и Твојим молитвама упути ме на добра дела, да бих остало време живота свог провео без порока и Тобом рај нашао, Богородице Дјево, једина чиста и благословена.

 

МОЛИТВА ЈЕДАНАЕСТА: СВ. АНЂЕЛУ ЧУВАРУ

Анђеле Христов, Чувару мој свети и покровитељу душе и тела мога, опрости ми све што згреших у данашњи дан, и избави ме од свакога зла непријатељског ми противника, да не бих никаквим грехом разг-невио Бога мог, но моли се за мене грешног и недостојног слугу, да ме: покажеш достојна доброте и милости Свесвете Тројице, и Матере Господа мога Исуса Христа и свих Светих! Амин.

 

ОНДА: КОНДАК БОГОРОДИЦИ

Теби, Богородице, војвоткињи која се бори за нас, ми, слуге Твоје, узносимо победне захвалне песме, јер смо се избавили од зала. Но и сада, пошто имаш непобедљиву моћ, ослободи нас од свих опасности, да Ти кличемо: Радуј се, Невесто Неневестна!

Затим: Преславна Приснодјево, Мајко Христа Бога, принеси нашу молитву Сину Твом и Богу нашем, да спасе Тобом душе наше.

Сву наду своју полажем на Тебе, Мајко Божија, сачувај ме под окриљем Својим.

Богородице Дјево, не заборави мене грешнога коме треба Твоја помоћ и Твоје заступништво, јер се у Тебе узда душа моја, и помилуј ме.

 

ОНДА: МОЛИТВА СВ. ЈОАНИКИЈА

Надање је моје Отац. прибежиште моје Син, заштита је моја Дух Свети, Тројице Света, слава Ти!

Затим: Достојно је ваистину да блаженом зовемо Тебе, Богородицу, увек блажену и свебеспрекорну и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и славниду неупоредиво од Серафима, Тебе што Бога Реч цепорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо.

 

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Господе, помилуј (трипут). благослови!

 

И ОТПУСТ

Господе Исусе Христе Сине Божји, ради молитава Твоје пречисте Мајке, и преподобних и богоносних Отаца наших, и свих Светих, спаси ме грешнога!

 

 

МОЛИТВА СВ. ЈОВАНА ДАМАСКИНА
коју изговарај указузући на своју постељу:

 

Човекољубиви Господару, неће ли ми ова постеља бити гроб или ћеш душу моју бедну још обасјати даном? Ето, преда мном је гроб; ето, преда мном стоји смрт! Господе, бојим се Твога суда и бескрајних мука, а не престајем чинити зло; Тебе, Господа Бога свог свагда разгневљујем, и пречисту Твоју Матер, и све небеске Силе, и мог светог Анђела Чувара. Знам, Господе, да сам недостојан Твога човекољубља, а достојан сам сваке осуде и муке. Но, Господе, хтео ја или не, спаси ме. Јер ако праведника спасеш, то није ништа нарочито; и ако чистога помилујеш, то није ништа чудновато, јер су достојни Твоје милости. Али, на мени грешном учини чудо милости Своје; у томе покажи чудо човекољубља Свог, да не надвлада моја грешност Твоју неисказану доброту и милосрђе; и како хоћеш уради са мном.

 

ОНДА С ПОКЛОНОМ ДО ЗЕМЉЕ ГОВОРИ:[4]

Клањам се Теби, Пресвета Тројице, једносушна, животворна и нераздељива: Оче, и Сине, и Свети Душе; верујем у Тебе, и исповедам, славим, благодарим, хвалим, почитујем, и величам Те и молим: помилуј мене непотребног слугу твог. (Трипут).

Клањам се Теби, Пресвета Богиродице. Ти си нам својим Рођењем показала Светлост истиниту, царице неба и земље: надо безнадежних, помоћнице немоћних, и заступнице свих грешних; Ти ме закрили и сачувај од свих опасности и невоља душевних и телесних; и молим Ти се, свемоћним молитвама Својим буди ми заступница. (Поклон).

Пресвета Владарко Богородице, прими ово мало мољење и поднеси га Сину твом и Богу нашем, да Тебе ради спасе и просвети душе наше. (Поклон).

Сви небески чинови: Серафими, Херувими, Престоли, Господства, Силе, Власти, Поглаварства, Арханђели и Анђели, молим вам се и преклињем вас, молите се Богу за мене грешног. (Поклон).

Свети велики Јоване, пророче, претечо и Крститељу Господњи, који си пострадао за Христа и стекао слободу пред Господом, помоли се за мене грешног да се спасем молитвама твојим. (Поклон).

Свети Божји Апостоли, Пророци, Му-ченици, Светитељи, Постници, Преподобни, Праведни, Пустињаци, Црнорисци, Патријарси, и сви Свети, страдали сте за Христа и стекли слободу пред Господом, молите се за мене грешног да се спасем молитвама вашим. (Поклон).

Свети Јоване Златоусте, са Василијем Великим, Григоријем Богословом и чудотворцем Николајем, и са свима светим Свештеноначалнмцима, помозите ми и помилујте ме вашим молитвама Богу и заузимањем. (Поклон)

Преподобни и богоносни оци наши: Антоније и Теодосије, Јевтимије, Теоктисте, Саво, Онуфрије, Јоване Дамаскине, Симеоне Нови Богослове, и сви преподобни, молите Бога за мене грешног. (Поклон)

Свети српски просветитељи и учитељи: Саво, Симеоне, Арсеније, Максиме, Василије, Петре, и сви Светитељи, Испосници, Пустињаци, Исповедници и Мученици земље српске, непрестаним молитвама својим Господу Сладчајшем просветите, научите и спасите мене грешног (Поклон).

Све свете жене: Мироносице, Мученице, Преподобне и Девственице, достојно Христу послужисте, - молите Бога за мене грешног. (Поклон).

Непобедива и божанска сило чесног и Животворног Крста Господњег, не остави ме грешног, него ме силом твојом заштити од сваког душевног и телесног искушења (Поклон).

Пресвета Владарко Богородице, надо свих хришћана, ми немамо другу наду и поуздање осим Тебе, свечиста Владарко моја, Госпођо Богородице. Мајко Христа Бога мог, стога помилуј ме и избави ме од свих зала мојих, и умоли милостивог Сина Свог и Бога мог, да помилује бедну душу моју, да ме избави од вечних мука и удостоји царства Свог. (Поклон).

Свети Анђеле Хранитељу мој, закрили ме крилима доброте твоје, и одагнај дд мене свако лукаво дејство ђаволско, и моли Бога за мене грешног. (Поклон).

 

И ОНДА ГОВОРИ ОВО:

Просвети очи моје, Христе Боже, да не бих некад заспао на смрт, да не би некад рекао враг мој: учврстих се на њему?

Слава: Заштитник душе моје буди Боже, јер ходим усред многих замки; избави ме од њих, и спаси ме, Благи, као човекољубац.

И сада: Неућутно прослављајмо преславну Божју Мајку која је светија и од светих Анђела, исповедајући је срцем и устима као Богородицу, јер нам је ваистину родила Бога оваплоћеног, и непрестано се моли за душе наше.

 

Онда целивај крст свој. и прекрсти крстом постељу своју од узглавља до ногу, тако и са свих страна, говорећи Молитву часноме Крсту:

Слава Господе Крсту Твоме часноме!

Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од лица Његова они који Га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се крсним знаком, и који радосно говоре; Радуј се, пречасни и животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, Крст Свој часни, за прогнање свакога противника. О, пречасни и животворни Крсте Господњи, помажи ми увек са светом Владарком, Дјевом Богородицом, и са свима Светима занавек! Амин.

 

ОНДА УМЕСТО ОПРОШТАЈА:

Разреши, отпусти, прости, Боже, сагрешења наша вољна и невољна, она - у речи и делу, она - у знању и незнању, она - у дану и у ноћи, она - у уму и у помисли, - све нам прости као благ и. човекољубив.

 

МОЛИТВА

Прости, човекољубиви Господе, оне који нас мрзе и вређају. Чини добро онима који добро чине. Браћи и сродницима нашим даруј оно што траже за своје спасење и живот вечни. Болесне посети, и подај им исцељење. Оне на мору руководи. Путницима буди сапутник. Цркву помажи. Подари опроштај грехова онима што нам служе и што нас воле. Помилуј по великој милости Својој оне који захтевају од нас недостојних да се молимо за њих. Помени Господе, преминуле оце и браћу нашу, и упокој их где сија светлост лица твога Сети се Господе, заробљене браће наше, и избави их од сваке невоље. Сети се, Господе, оних који дарове доносе и добро чине у светим црквама Твојим, и подај им оно што траже за своје спасење и живот вечни. Сети се, Господе, и нас смирених и грешних и недостојних слугу Твојих, и просвети ум наш светлошћу знања Твог, и води нас стазом заповести Својих, - молитвама пречисте Владарке наше Богородице и Приснодјеве Марије, и свих Светих Твојих, јер си благословен кроза све векове. Амин.

 

СВАКОДНЕВНО ИСПОВЕДАЊЕ ГРЕХОВА

Теби Господу Богу моме и Творцу, у Светој Тројици једноме, слављеноме и обожаваноме, Оцу и Сину и Светоме Духу, исповедам све грехе своје, које починих у току целог живота свог, и сваког часа, и у садашње време, и у прошле дане и ноћи. делом, речју, мишљу, преједањем, препијањем, тајноједењем, празнословљем, мрзовољом, лењошћу, препирањем, непослушношћу, оговарањем, осуђивањем, нехатом, самољубљем, похлепношћу, грамжљивошћу, говорењем неистине, непоштеном зарадом, лакомошћу, суревнивошћу, завишћу, гњевом, злопамћењем, мржњом, закидањем, и свима својим чулима: видом, слухом, мирисом, укусом, пипањем и осталим својим гресима, како душевним тако и телесним, помоћу којих разгневих Тебе Бога мог и Творца, и неправду нанесох ближњем свом, - жалећи за све то, објављујем себе кривим пред Тобом Богом мојим, и имам жељу да се кајем; само, Господе Боже мој, помози ми, смирено Те молим са сузама. А прошле грехе моје опрости ми милосрђем Твојим, и као благ и човекољубив разреши ме од свих ових грехова које изложих пред Тобом.

 

 

Пре него што легнеш у своју постељу, пронеси кроз свој ум и размисли о овоме:

 Прво: Захвали сведржитељу Богу што ти је благодаћу својом даровао да минули дан проведеш жив и здрав.

 Друго: Питај себе, и испитај савест своју, идући постепено и подробно разгледајући све време прогеклог дана, почевши од тренутка када си устао из постеље, и приводећи себи у сећање: куда си ишао: шта си радио. с ким си разговарао. и шта, сети се и с највећом пажњом испитај и сва своја дела која си учинио, речи које си изговорио. мисли које си имао. н то од јутра па све до вечера.

 Треће: Ако си што добро учинио у току дана, не сматрај да је то од тебе већ од самога Бога који нам дарује сва добра без наше заслуге, Њему то приписуј, и захвали. и моли се да те у томе добру утврди, и да ти помогне и подари да и осгала добра чиниш.

 Четврто: Ако си пак што рђаво учинио, реци себи да је то дошло од тебе сама, и од твоје немоћи, или од рђаве навике и воље; кај се, и моли Човекољупца да ти изволи даровати опроштај за то, обећавајући чврсто да то у будуће нећеш више чинити.

 Пето: Са сузама моли свог Творца да се смилује и дарује ти ову ноћ тиху, мирну, чисту и безгрешну; а сутрашњи дан да ти подари да потпуно проведеш у слављењу Његовог светог имена.

Шесто: Ако нађеш да ти је узглавље (превише) меко, уклони га, па на његово место стави (нешто тврдо као) камен Христа ради. Ако ти при спавању буде зима, потрпи говорећи да други уопште не спавају. (Патерик, Реч четврта).